Az otthoni autómosás 6 lépése

Amikor autómosásra kerül a sor, nem mindenki szereti szeretett kocsiját másokra bízni, és gyakran még a gépekben sem bíznak.

Ők szokták a garázs előtt lemosni autójukat, amivel önmagában nincs is semmi baj, ha azt rendesen csinálják.

Megmutatom most neked 6 egyszerű lépésen keresztül, hogyan történik a helyes kézi tisztítás otthoni eszközökkel.

Első lépés: válaszd ki a tökéletes időpontot!

Murphy törvénye, hogy amint csillogóra mostad az autódat, egyből számíthatsz esőre, záporra, zivatarra, viharra – de ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved a feladattól.

A legjobb, ha már előre kiválasztod a nagy autómosás napját: érdemes valamelyik szabadnapod délelőttjét szánnod erre, lehetőleg szárazabb időszakban, de még a legnagyobb melegek előtt.

Azt viszont ne feledd, hogy legyen bármilyen rossz is az idő, tavasszal mindenképp meg kell ejteni egy mosást, mert az autóra ragadt só és latyak egyáltalán nem tesz jót a karosszériának.

Második lépés: válaszd ki a helyszínt!

Második lépés: válaszd ki a helyszínt!

Minden szomszédságban van valaki, aki szereti eláztatni a kerteket, vagy a közös parkolókat – vigyázz, hogy ne te legyél ez az ember!

Olyan helyet keress, ahol az autód aszfalton állhat, és a víz gond nélkül el tud jutni egy közeli csatorna lefolyójáig.

Talán nem lep meg, hogy a fű, és a virágok nem igazán szeretik az autósamponos vizet, úgyhogy ha egyébként az autód a kertben szokott állni, akkor is keress inkább valami más helyet a mosáshoz.

Harmadik lépés: szerezd be az eszközöket

Mindenkinek vannak fantasztikus technikái, de ha a legjobb eszközöket akarod használni, akkor érdemes inkább autómosóba menni, ahol magasnyomású mosók is a rendelkezésedre állnak.

Otthonra ilyet az évi 4-5 alkalommal történő kocsimosáshoz nem érdemes venni, csak akkor, ha másra is tudod használni a ház körül.

Az otthoni autómosáshoz egyébként megfelelhet a slag is, ha magasabb nyomásra tudod állítani, emellett szükséged lehet még 2 vödörre, kefére, puha rongyokra, és persze az autóápoló termékekre. 

Negyedik lépés: az előmosás

Negyedik lépés: az előmosás

Ha nem akarod szétkenni a port és a nagyobb mocskokat az autódon, és ezzel együtt néhány szép karcolással is kiegészíteni autódat, akkor először egy alapos öblítéssel kell kezdeni.

Ne közvetlen közelről locsoljunk akár slaggal, akár a magasnyomású mosóval dolgozunk, és ne felejts el külön figyelmet szentelni a kerekeknek is, amik néhány része nem olyan egyszerűen elérhető. 

Ötödik lépés: következhet a konkrét mosás

Végre eljött a mosás legfontosabb része: a samponozás, és kefés tisztítás.

Most derül ki az is, hogy miért van szükség a két vödörre: az egyikben a tiszta vizet tartjuk, amivel öblíteni tudunk, a másikban pedig a sampont.

Az irány egyértelmű, fentről haladunk majd fokozatosan lefelé, és ha egy nagyobb felülettel végeztünk, akkor leöblítjük, és megyünk a következőre.

Ha kész vagy, akkor még egyszer öblítsd át az autót, nagyon alaposan. 

Hatodik lépés: szárítás

Hatodik lépés: szárítás

Nagyon sokan szeretnek megállni az öblítés után, hiszen a szikrázó napsütésben úgyis megszárad az autó.

Igen ám, de az is kérdés, hogy hogyan?

A legszebb, fekete színű autók esetében lehet a leginkább megfigyelni a mosás után maradt foltokat – nem túl feltűnőek, csak épp annyira, hogy az autó gazdáját zavarják.

Hogy a problémát megelőzzük, nem érdemes a természetre bízni a szárítást: vegyük a saját kezünkbe az ügyet egy mikroszálas törlőkendő, vagy ami még jobb, egy szarvasbőrből készült rongy formájában! 

Szánj időt a rendszeres autómosásra

Most már látod, hogy miért mondtam az első lépésben, hogy egy szabad délelőttöt érdemes rászánni a feladatra.

Persze, le lehet csapatni a kocsit egy fél óra alatt is a kerti slaggal, de annak olyan is lesz az eredménye.

Ne feledd, az autómosás nem csak a csillogásról szól, hanem a karbantartásról is: a rendszeres tisztítással véded kocsidat a rozsdásodástól, amivel gyakorlatilag az élettartamát tudod növelni.