Biztonságos vezetés a legnagyobb melegben is, néhány egyszerű szabály betartásával

Nyáron az autó igen komoly terhelésnek van kitéve: a nagy hőség, a forró utak már önmagukban is problémát jelenthetnek, pláne hosszabb, több órás autózások során: amikben nincs hiány, ha a család nyaralni is készül.

Ilyenkor nagy a baleset veszélye, és nem csak az autó állapota, hanem a sofőr miatt is: jóval nehezebben bírjuk a volán mögött a nagy hőséget, és ha teszünk is ellene, akkor sem biztos, hogy mindig a legjobb megoldást választjuk.

Nézzük meg először, hogy az autóval hogyan kell bánni nyáron, utána pedig térjünk rá arra, hogy magunkra és az utasokra hogyan kell odafigyelni! 

Minden a gumikkal kezdődik

Minden a gumikkal kezdődik

Remélhetőleg már a tavasszal megtörtént a gumicsere, de ha megint kicsit elhúzódott a tél, még akkor is van idő váltani.

Ha ez megtörtént, akkor is érdemes elmenni a szervizbe, és ellenőrizni a gumik állapotát egy nagyobb utazás előtt, mivel a meleg aszfalton jobban kopnak, ami a fogyasztás szempontjából is problémás, nem is beszélve a fékezés hatékonyságáról.

Figyelj a légkondira!

Ha valamit sokat fogsz a nyáron használni, a légkondicionáló, úgyhogy a kitisztítása rendkívül fontos, a pollenszűrővel egyetemben.

Igazi baktérium tenyészet tud kialakulni egy klímában néhány hónap alatt, úgyhogy fertőtlenítés kifejezetten fontos, főleg akkor, ha hajlamos vagy allergiás tüneteket is produkálni. 

Motorolaj és hűtőfolyadék

Bár ma már nem kell külön téli és nyári motorolaj, ettől még az olajszint ellenőrzése ugyanolyan fontos része a nyári felkészítésnek, mint régen volt, és ugyanez vonatkozik a hűtőfolyadékra is.

Ha pedig már a folyadékoknál tartunk, az ablakmosót se felejtsük el ellenőrizni: legyen nyári, bogároldós, és a lapátokat is nézzük meg, hogyan viselték a téli mínuszokat.

Figyelj magadra is!

Figyelj magadra is!

Mit sem ér a tökéletesen felkészített autó, ha a sofőr a volán mögött nincs a helyzet magaslatán – és itt most nem a vezetési képességről, vagy a tudásról beszélek.

A nyári meleg sokat kivesz az emberből, ezért a legfontosabb, hogy a rendszeres folyadékbevitelről gondoskodjunk. Még munkába se indulj el úgy, hogy nem tettél be egy palack vizet magad mellé a kocsiba, mert nem tudhatod, hogy egy váratlan dugó miatt mennyit fogsz az autóban tölteni.

A nem megfelelő folyadékbevitel fáradékonyságot, ingerlékenységet okozhat, és ezek közül egyik sem a legszerencsésebb állapot egy autós esetében. Arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl meleg az autóban, viszont nem szabad a klímával sem túlzásba esni: maximum 5-6°C legyen a különbség a kocsin kívüli és belüli hőmérséklet között, különben nagy a valószínűsége, hogy megfázunk (igen, a legnagyobb nyári kánikulában is). 

Külön szabályok a nyaraláshoz

Külön szabályok a nyaraláshoz

Ha hosszabb utat tervezel, akkor iktass be kisebb pihenőket is az út során, hogy kinyújtóztathasd a végtagjaidat, és kicsit felfrissülhess.

A csomagok bepakolásánál lehetőleg ne kerüljön semmi az autó tetejére, mert bár nagyon jól néz ki a képeslapokon, egyébként nagyban megnehezíti az autó kezelhetőségét.

Ha nincs tele a csomagtartó, akkor minden bőrönd kerüljön szorosan a háttámlák mögé, hogy egy nagyobb fékezésnél ne tudjanak felgyorsulni, és betörni az utastérbe,

Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor biztonságos utad lehet neked és családodnak is, akár országhatáron belüli, akár kívüli nyaralást terveztek magatoknak erre az évre.