Eltennéd a kocsidat a télre? Így teheted meg biztonságosan

Van, aki az autóját félti, és van, aki csak szimplán nem szeret télen vezetni, és ezért inkább hajlandó a téli hónapokra a tömegközlekedést választani.

Bármelyik kategóriába is tartozz, mindenképp választ kell találnod arra a kérdésre, hogy hogyan akarod tárolni az autódat télen.

Vannak bizonyos veszélyek, amik még az egy helyben álló autókat is veszélyeztetik, de ha a most következő feladatokat elvégzed, akkor nem kell aggódnod, ugyanabba a szép autóba fogsz beülni majd tavasszal, mint amiből kiszálltál ősszel.

A legnagyobb veszély: a nedvesség

Az álló autó legnagyobb ellensége a víz, ami rozsdásodást okozhat a hosszú pihenés során.

Hogy elkerüld a vízzel való érintkezést, 3 dolgot kell megcsinálnod:

• Állítsd az autót száraz talajra: a füvön tárolt autó rendesen kap a földből kicsapódó párából, aminek az alváz, a futóművek, a fékek egyáltalán nem fognak örülni. A legjobb, ha aszfalton, vagy betonon tudsz megállni az autóddal.

• Legyen tető a feje fölött: a következő nagy kérdés a fentről jövő csapadék. Van, aki ezt ponyvával szereti megoldani, de vigyázat: ezzel néha ártani is lehet a kocsinak! Sokkal inkább javasolt rendes tető alá vinni az autót, ami valódi védelmet jelnet.

• Óvd meg a párától: éjszaka 0 fok alatt, nappal 0 fok fölött is alakulhat a hőmérséklet, és a nagy hőingadozás a pára kicsapódásával járhat. Ezt elkerülni úgy lehet, ha képes vagy állandó hőmérsékletet teremteni a kocsi körül.

Mi tehát a tökéletes megoldás?

Mi tehát a tökéletes megoldás?

Olyan helyre van tehát szükséged, ami kielégíti mind a 3 imént említett szempontot: alulról és fölülről is védi az autót, és egyben állandó hőmérsékletet biztosít.

Ezt pedig leginkább egy mélygarázs tudja megadni neked: persze tudom, a legtöbb esetben ez sok pénzbe kerül, de hidd el, még mindig ez a legjobb megoldás, ha valóban meg akarod őrizni az autód épségét.

Mint mondtam, sokan még mindig az utcai parkolóban letett, ponyvás megoldásban hisznek: a baj ezzel az, hogy a nem minőségi (értsd: drága) ponyvák nem eresztik át párát, így a rozsdásodás megindul az autón, másrészt pedig össze is tudják karcolni a kocsit.

Ha tehát mélygarázsba nem is akarsz menni, a gyenge minőségű ponyvákat azért mégis messzire kerüld el – inkább fizess a nagyobb márkákért.

Miket kell tenned a félretett autóval?

Miket kell tenned a félretett autóval?

Túl sokan hiszik azt, hogy miután a kocsit letették, többet rá sem kell nézni.

Tévedés!

Legalább kéthetente igenis ki kell látogatni hozzá, mert a folyamatos egy helyben állás nem tesz jót neki.

A legszerencsésebb, ha ilyenkor egy rövidebb kört tudunk menni vele, mivel:
• az akkumulátor így kaphat egy kis töltést, hogy ne legyen csontra lemerülve tavasszal.
• kerekek is egy kicsit mozoghatnak,
• a gumikat végre nem egy helyen éri majd a nyomás, így nem deformálódnak el,
• a fékek is egy kicsit kimozdulnak, és nem kell attól félni, hogy „összeállnak”.

Ha egy teljes kört nem is lehet a kocsival menni, akkor is legalább tologasd egy kicsit, az akkumulátort pedig töltsd föl bizonyos időközönként.

Persze mindettől megkímélheted magad, ha felbakolod a kocsit, de mindent persze ez sem old meg.  

Ne felejts el tavasszal mindent ellenőrizni!

Ha végre olyan az időjárás, hogy előhozhatod a garázsból a kocsidat, akkor érdemes egy alapos átvizsgálással kezdeni – lehetőleg szervizben.

Ha odafigyeltél arra, hogy az ablakmosó folyadékokat fagyállóakra cseréld, akkor kellemetlen meglepetések valószínűleg már nem fognak érni, amikor előveszed az autót, de azért jobb a biztonság!

Ha ezeket a fent említett pontokat sikerrel betartod, akkor valószínű, hogy a kedvenc nyári autód még sok éven keresztül okozhat neked örömet – élvezd vele a nyarat, és teremts neki biztonságot a télre!